Roszponka – poznaj jej właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Roszponka warzywna (valerianella locusta) – Skąd pochodzi ta smaczna i delikatna roślina o ciemnozielonych liściach? Poznaj właściwości zdrowotne i wartości odżywcze roszponki.

Roszponka przywędrowała do Polski prosto z dworu francuskiego „Króla Słońce” Ludwika XVI — poznaj pełną historię tej odżywczej rośliny o ciemnozielonej barwie. W tym artykule znajdziesz informacje o tym jak roszponka pomaga utrzymać Cię w prawidłowej formie. Na samym końcu artykułu Dowiesz się również, jakie pyszne danie można z niej zrobić!

  • Roszponka — roślina, której zaufał królewski ogrodnik króla ludwika XVI. Czy można sadzić ją w domu?
  • Już w czasach „Króla Słońce” wierzono, że roszponka ma właściwości odmładzające. Zastosowanie Valerianella Locusta w medycynie niekonwencjonalnej.
  • BONUS redakcyjny. Danie rodem dworu Króla Ludwika XVI: Kurczak z roszponką, pomidorkami koktajlowymi i siemieniem lnianym.

Roszponka — roślina, której zaufał królewski ogrodnik króla ludwika XVI. Czy można sadzić ją w domu?

Valerianella locusta to roślina, która odmieniła oblicze smaku. Wraz z rukolą stanowi ona doskonałe połączenie, które z powodzeniem zastępuje zwykłą sałatę, sałatę lodową czy też rzymską. Wiedział też o tym ogrodnik w królewskich ogrodach Francji, na stałe wprowadzając ją do królewskiego menu. Jest to roślina z rodziny kozłkowatych, której uprawa jest wyjątkowo prosta. Roślina nie wymaga właściwie żadnych specjalnych warunków uprawnych. Występuje w całej Europie, Azji mniejszej oraz w północnej części Afryki np. Algierii, która przez wiele wieków była kolonią Francuską. Do Polski przywędrowała dopiero w XIX wieku. Nie zyskała jednak popularności, za kilogram roszponki płacono wtedy dziesięć razy więcej niż za cytrynę, która też w Polsce była owocem egzotycznym. Jadalne są zarówno liście jak i kwiaty (w pierwszej fazie kwitnienia).

W jakich miesiącach rośnie Roszponka warzywna?

  • Luty,
  • marzec,
  • lipiec,
  • sierpień,
  • wrzesień,
  • październik.

Natomiast roszponka do domu rośnie cały rok. Należy jednak pamiętać, że ta roślina nie lubi przesadzania. Roślina powinna stać w słonecznym miejscu — najlepiej w półcieniu. Jeśli chodzi o podlewanie, to jest to roślina, która potrafi wiele wybaczyć. Podlewać ją można dwa razy w miesiącu. UWAGA: Wyjątkiem są susze — wtedy ziemia powinna być w miarę nawilżona — pod żadnym pozorem nie należy jej przelewać.

Już w czasach „Króla Słońce” wierzono, że roszponka ma właściwości odmładzające. Zastosowanie Valerianella Locusta w medycynie niekonwencjonalnej.

W XVIII wieku w Europie Zachodniej wierzono, że z roszponki można przygotować dania, które odmładzają. Z tego powodu sadzili i jedli ją wszyscy — nawet wielki król Ludwik, który uwielbiał sałatki z tej sałaty, rukoli i pomidorków koktajlowych. W dzisiejszych czasach przeprowadzono szereg badań, które w pewnym stopniu mogą potwierdzać tą tezę. Roszponka jest bogata w witaminę c, która pozytywnie wpływa na młody wygląd skóry. Roszponka bogata jest również w żelazo, beta-karoten i witaminy z grupy b. Podobno roszponka wzmacnia włosy — być może stąd właśnie wzięła się bajka o Roszpunce!

Listki Roszponki warzywnej dodawane codziennie do potraw pozytywnie wpływają na trawienie. Dzięki temu jest bardzo pomocna w przewlekłym nieżycie żołądka. Udowodniono również jej działanie uspokajające. Średniowieczne wierzenia, mówią o tym, że roszponka ma inne właściwości medyczne gdy zbierana jest wiosną, a zupełnie inne podczas zbiorów późną jesienią.

BONUS redakcyjny. Danie rodem dworu Króla Ludwika XVI: Kurczak z roszponką, pomidorkami koktajlowymi i siemieniem lnianym.

Postanowiliśmy podzielić się z wami przepisem na pysznego kurczaka z roszponką. Danie jest świetne na niedzielny obiad, albo romantyczną kolację ze swoją drugą połówką. Dzięki temu pomożemy wam poczuć się jak na królewskim dworze, będąc w swoim domu.

 Składniki (4 porcje):

  • 250 g roszponki,
  • 100 g rukoli,
  • 600 g filetów z piersi kurczaka,
  • 800 g pomidorków koktajlowych,
  • 200 g siemienia lnianego,
  • sól himalajska,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • sok z połówki cytryny,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • rozmaryn.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w osobnej miseczce. Czosnek obieramy i drobno siekamy a rozmaryn, zrywamy z gałązki. Wszystko razem dodajemy do kurczaka i zalewamy oliwą. Odstawiamy na 30 minut.
  2.  Roszponkę, rukolę i pomidorki koktajlowe należy dokładnie wypłukać. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Mieszamy wszystko razem, dodajemy kilka kropli oliwy, połówkę cytryny, wsypujemy siemię lniane, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Kurczaka smażymy na drobnej ilości oliwy z oliwek, doprawiając go do smaku solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem podczas procesu obróbki termicznej — mówiąc prościej — podczas smażenia.
  4. Kurczaka wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odciekł z tłuszczu.
  5. Układamy na wcześniej przygotowanej sałatce.
  6. Smacznego!

Tak przygotowane danie zaskoczy Twoich znajomych albo rodzinę. Kurczaka możemy również z powodzeniem grillować i podawać z sałatką z roszponki i rukoli na świeżym powietrzu.

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *