Na czym polega artretyzm?

Znana również jako podagra, artretyzm, skaza moczanowa, choroba bogaczy, lub choroba królów. Jest to choroba zapalna stawów wywołana odkładaniem się kryształków kwasu moczowego. Uważa się, że źródłem tej choroby jest niewłaściwa dieta i styl życia, ale podłożem dny moczanowej mogą być też skłonności dziedziczne.

Odkładanie się kryształków powoduje silny ból, ponieważ ich ostre krawędzie ranią tkanki. Jak silny jest ból wywołany dną moczanową, niech świadczy przykład Brada’a McAdams’a z Teksasu, który wspominał: „Poruszanie się sprawiało mi dotkliwy ból. Były takie dni, że z trudem podnosiłem się z łóżka”. Pan Adams dodaje, że ból uniemożliwiał mu normalny sen, a czasami ledwie powłóczył nogami na terenie przedsiębiorstwa, na terenie którego pracował. Przy spadkach ciśnienia atmosferycznego był praktycznie przykuty do krzesła.

Dna najczęściej atakuje okolice stawów dużych palców u nóg, ale może również wystąpić w innych częściach ciała, zwłaszcza w nerkach. Na ciele, w pobliżu stawów, mogą również wystąpić czerwone obrzęki w postaci tzw. „guzków dnawych”. Zaatakowane miejsca stają się obrzęknięte i zaczerwienienie. Jest to przypadłość typowo męska – mężczyźni chorują na dnę  aż dwudziestokrotnie częściej od kobiet. Choroba pojawia się u nich po 40. roku  życia, podczas gdy u kobiet po 65. Roku. Dna ma najczęściej przebieg bardzo zmienny: od okresów bezobjawowych – po przewlekłe, bardzo silne ataki bólu.

Zapobieganie dnie moczanowej

Ataki dny zdarzają się  najczęściej po spożyciu obfitego posiłku. Należy unikać zwłaszcza pokarmów zawierających purynę, która przy rozpadzie wytwarza kwas moczowy, którego nadmiar jest kumulowany w organizmie.

  • Unikaj produktów wysokobiałkowych – zwłaszcza podrobów, mięsa drobiowego, tłustych ryb, owoców mórz, fasoli odmian flażolet, lima i navy, soczewicy, owsianki, serów pełnotłustych, grzybów, szparagów, kalafiora, szpinaku, napojów drożdżowych i zawierających kofeinę.
  • Powinniśmy ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych zastępując je roślinnymi, np. oliwką z oliwek. Tłuszcz możemy redukować poprzez grillowanie, duszenie, pieczenie potraw w piekarniku – zamiast smażenia.
  • Zaleca się spożywanie dużej ilości wody, ale zawierającej małe ilości minerałów.
  • Unikajmy ostrych przypraw i napojów alkoholowych, zwłaszcza piwa.
  • Kategorycznie rzućmy palenie, jeśli to robimy.
  • Unikajmy otyłości – jest ona  najlepszym „przyjacielem” podagry.

Pokarmy wskazane

  • Jedzenie dużej ilości owoców, zwłaszcza ananasów, borówki amerykańskiej, czarnych jagód i wiśni. Szczególnie wiśnie znacznie przyspieszają wydalanie kwasu moczowego z organizmu. W sklepach ze zdrową żywnością szukaj koncentratu z wiśni.
  • Jedzenie dużej ilości warzyw – szczególnie korzystny jest seler naciowy, brązowy ryż, makarony z mąki gryczanej, kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej.
  • Stosowanie diety makrobiotycznej.
  • Picie dużej ilości wody.

Leczenie

Podstawą leczenia farmakologicznego, przy ostrych napadach dny moczanowej, jest stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych i kolchicyny. Kolchicyna jest szybka i skuteczna, lecz powoduje nieprzyjemne skutki uboczne: wymioty, nudności, biegunkę i ospałość. Nie wolno stosować kolchicyny przy jednoczesnym wystąpieniu zakażenia lub podczas stosowania kuracji zmniejszającej poziom kwasu moczowego – np. allopurynolem! Nie powinno się też używać aspiryny.

Przy przewlekłym leczeniu dny moczanowej, stosujemy następujące leki:

Podczas bezobjawowego przebiegu choroby i pomiędzy napadami zasadą numer jeden jest zmiana trybu życia, lecz czasami również pomiędzy napadami konieczne jest stosowanie leków zmniejszających poziom kwasu moczowego w organizmie. W stopniowym obniżaniu stężenia kwasu moczowego we krwi pomogą 1-2 g witaminy C przy posiłkach, czy ekstrakt z imbiru.

Jeśli masz objawy dny moczanowej (zwłaszcza nagłe, silne bóle paluchów u stóp, lub kciuków u dłoni) – nie zwlekaj i natychmiast udaj się do lekarza. Może to uratować cię przed przewlekłą dną, której leczenie jest długotrwałe, a objawy bardzo bolesne. Badania rozpoznania dny przeprowadza się pod mikroskopem po pobraniu płynu ustrojowego po nakłuciu stawu. Umożliwia to wykluczenie tzw. „dny rzekomej”, jak też innych chorób stawowych, jak reumatoidalne zapalenie stawów.

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *