Co to jest Salmonella?

Salmonella wywoływana jest przez bakterie, które występują pod postacią pałeczek. Znamy dwie postaci tych bakterii, pochodzących z rodzaju Salmonella jest to Salmonella bongori oraz Salmonella enterica. Dla człowieka groźna jest Salmonella enterica dlatego, że właśnie serotypy tego rodzaju bakterii wywołują salmonellozę. Bakterie te, prowadzą także do innych schorzeń, między innymi do zapalenia jelit, zatrucia pokarmowego, zapalenia żołądka, duru brzusznego.

Nie za wszystkie zatrucia pokarmowe, odpowiedzialne są bakterie salmonelli. Jednak bardzo często, to one są przyczyną zatrucia, które bardzo nie dobrze znoszą dzieci. Osoby zdrowe z dobrze działającym układem odpornościowym, choroba przechodzi w sposób łagodny. W trakcie choroby należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu, szczególnie w trakcie trwania biegunek i wymiotów. Odwodnienie organizmu to jedno z największych niebezpieczeństw. Zarażenie bakteriami salmonelli jest szczególnie groźne dla osób o zaburzeniach w działaniu układu odpornościowego, starszych osób i dzieci.

Jak można zarazić się salmonellą?

Do najczęstszych zakażeń tymi bakteriami, dochodzi przez spożycie surowych jajek, majonezów, kremów, sosów, lodów, a także surowego mięsa i wyrobów garmażeryjnych. Ludzie także mogą przenosić bakterię tej choroby i być jej siewcami. Pracownicy, którzy pracują przy żywności, właśnie przez występowanie tej choroby, obowiązkowo muszą posiadać książeczki sanepidowskie i przebyć odpowiednie badania. Pałeczki salmonelli można znaleźć w badanym, przez sanepid kale. Bardzo często w okresie letnim, dochodzi do zakażenia tą chorobą.

Objawy zatrucia salmonellą:

  • bardzo wysoka gorączka
  • ból brzucha
  • widoczne osłabienie organizmu
  • ból głowy
  • biegunka
  • wymioty

Te objawy, bardzo przypominają zwykłe zatrucie pokarmowe. Zakażenie tą chorobą może doprowadzić do groźniejszych objawów takich jak dolegliwości stawowe czy zakażenie wielu narządów. Objawy zwykle ustępują po paru dniach, jednak w ciągu dalszych dni pałeczki salmonelli wydalane są wraz z kałem. Objawy mogą wystąpić już po 8 godzinach od przyjęcia zakażonego pałeczkami salmonelli pożywienia.

Leczenie salmonelli

Najważniejsze jest odpowiednie nawadnianie się i wybierać odpowiednie produkty w swojej diecie. Przydatne może być przyjmowanie węgla oraz środków przeciwko biegunce. Gdy, objawy nie ustąpią, powinno się udać do lekarza. Specjalista wtedy prawdopodobnie przepisze antybiotyk, jeśli przebieg choroby staje się bardzo gwałtowny, konieczne będzie wtedy skierowanie pacjenta do szpitala.
Małe dzieci zwykle szybciej się odwadniają, więc to one są bardzo narażone na objawy choroby. Należy wtedy czym prędzej udać się z dzieckiem do lekarza, tak samo, jeśli organizm ma problemy z układem odpornościowym. Przy ostrym przebiegu choroby, może dojść do bardzo groźnych powikłań takich jak: sepsa, zaburzenia gospodarki wodno- elektrolitowej.

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *